School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    fear a chaill a hata ní feadfadh sé sin dul amach toisg go raib an draoideacht imtighthe uaid. D'imtig an cuidh eile leo is d'fhágadar an fear seo na diaig. Nuair a eirig fear a tíge ar maidin do cuir sé tógailt ar an fear is do cuireadh isteach sa priosún é. Ó Tiobradh Árann a beadh an fear do tugadhisteach sa tigne mbíod na daoine gá crochad d'iar sé seans ar a gcrocadóir gan é crochadh cun go gcuirfeadh sé iaraidh ar a hata a fhág sé sa tig (an) na raibh sé an oidhche roimis sin. Do cuaidh an fear ag iaraidh a hata agus nuair a táinig sé tarnais bhí an hata aige. Bhí sé in áirde sa sgallán cun é crochad agus d'iar sé a hata cun é cur air a ceann sar a gcrochfaí é. Do cuir sé an hata ar a ceann is dubairt sé léim abaile go Tiobradh Árann is d'imtig sé. Do cuireadh an tairmh á cuardhach chun é crochad ach ní feadfaidhís é fághailt. Do tugadar chúig bliana ga cuaradhach ach ní fuaireadhar é agus sin é an céud uair riamh gur táinig na chrocadóirí go bÉireann agus tá siad ag crochad daoine in Éirinn riamh ó shóin.
    Bailigh: Caitlín De Búrca. Cumhar, Inis Cléire
    Fuaireas ó: Pádraig Mach Coitir. Gleann, Inis Cléire.