Scoil: Ros Mhic Eoghain (uimhir rolla 1388)

Rossmackowen, Co. Cork
Seoirse Ó Súilleabháin

1. Tá cloch mór cruinn ar bhun Leac Noch. Dubhairt na daoine gurbh iadh na Danair a cur ann é.
    Ní féidir do aon duine é do toghainth as an áith agus tá clochaí beagha fé cun í do tóghainth as an dtalamh.
    Is deógh liom gur as an cnoich thuas a fuair na Danair an cloch mór cruinn úd agus is deógh liom leis gur thógh sé alán daoine cun é cuir ann mar ta sé suas le cúig tonnaí ar meadhcainth.

Cnoich beag cómhgarach de Cnoich Daodh iseadh Leach Chnoch agus bíonn daoine shuas ann ag fiadhach agus téigheann eile shuas ann sa samhraidh cun í d'feichsint mar tá radharc breágh le feichsinth uaithe is deógh liom.
    Tá daoine ina gcómnuidhe inaice an cnoic sin agus nuair a téighean siadh suas bíonn siad ag súghradh inaice an cloch mór cruinn agus nuair a bhíonn daoine ag imtheach ó bhaile sgríobhann siadh a n-aimhneacha ar an cloch mór crúinn suas ar Leac Cnoch.