School: An Clochar, Baile Caisleáin Bhéara (roll number 13762)

Castletownbere, Co. Cork
An tSr. M. Rosáraí

1. (continued from previous page)
    amuigh cíthtear cluiginí aer san uisge go dtí an lá atá indiu ann. Deirtear gurab é an rud a bhí ann ná anam an duine mhairbh agus é ag iarraidh brúghadh amach as an áit na bhfuil sé curtha mar gur seóladh an fear bocht ar shlighe na fírinne sar a raibh uain aige aithrighe a dhéanamh.
    Cuireadh dream saighdúirí ó Chorcaig go dtí na h-Aodhraí agus bhailigheadar timcheall ar tighe Mhurtaigh Óig. Bhí seisean agus a lucht leanamha istigh, agus tar éis morán troda bhuail sé amach an dorus agus marbhuigheadh é. Ní fhéadfadh sé troid mar do bhí chara aige dárbh ainm "Scully" ach spiare dob eadh é agus do fluich sé pudar a bhí ag Murtaigh.
    Cuireadh ceann Murtaigh Óig ar spíce agus fágadh ann leis na bliadhantaibh é. B'sin deire Murtaigh Óig Uí Shúilleabháin acht is fada gur dhein fir Bhéarra dearmad air agus is iomad dán caointe a sgríobhadh mar gheall air.
    Máire Ní Mhurchadha
    Felane West, Co. Cork