School: An Clochar, Baile Caisleáin Bhéara (roll number 13762)

Castletownbere, Co. Cork
An tSr. M. Rosáraí

1. Des na laochraí, na fir chrodha, na gaischidig, agus na filí go léir atá sa ceanntar seo 'sé mo thuairim gur Mortaí Larrí an duine is cáileamhla.
    File do beadh é a rugadh i dTuatha Síosta i ndeire na h-ochtmhadh aoise déag. D'fhoghluim sé siúnéarachta ar dtús agus bhí clú agus cáil ar an nduthaigh de bharr na rudaí deasa a bhí á dheánamh ag Mortaí, ní in Éirinn amháin ac i Sasana. Bhí an dúthchas den céird ann mar a deirtear "briseann an dúthchas tré shúilibh an chait."
    Nuair a bhíodh Mortaí ag dul ar scoil dheireadh na buachaillí óga a bhí ag dul ann leis nách raibh aon seo ach é de bharr na corrtha cainnte a bhí aige. Ach, ní raibh aon eolas acu go raibh sé i ndon filidheachta do cheapadh an uair sin. Buacaill an-aerach do beadh é; agus é ag fás suas bíodh sé ag caitheamh pípe a athar agus ag goid uaidh. D'óladh sé uisge beatha, leann agus gach rud éile da bhfaigheadh sé.
    Lá amháin ámhthach, bhí sé ag teacht abhaile ó Neidín agus é ar bhog-meisce. Thuit a chodladh air, agus nuair a dhúisigh sé bhí sé in a chumas gac saghas filidheachta do cheapadh. Do chuaidh sé abhaile agus i ndiaidh sin fhaid is bhíodh sé ag obair ar a chéird bhíodh sé ag cumadh filidheachta.
      1. poetry
    Éibhlín Ní Donnchadha