School: An Clochar, Baile Caisleáin Bhéara (roll number 13762)

Castletownbere, Co. Cork
An tSr. M. Rosáraí

1. Tamall beag tar éis ionnsuighe Dhúin Baoi do tógadh teach nua i n-ionad an Chaisleán a bhí ann, agus sa bhlian 1754 chuir fear darbh ainm Puicslí fé sa tig nua seo. Oifigeac Gallda dob eadh é a bhíodh ag bailiughadh cáineach ar earraí a bhíodh ag teacht isteach sa tír.
    Ar an am so do bhí duine de shliocht Uí Shúilleabháin na chomhnuidhe amuigh ins na h-Aodhraí. Murtach Óg an t-ainm a bhí air agus geibheadh sé airgead bliadhantamhail ó'n bhFrainnc de bhárr bheith ag taisteal Béarra ag spreagadh na bhfear n-óg imeacht ag troid ar son na Frainnce cun díoltais do bhaint amach ar Shasana. Bíodh longa ag déanamh tráchdála idir Éirinn agus an Fhrainnc ag bhreith na bhfear leó agus ag tabhairt fíona isteach go Béarra. Bhí fhios ag Puicslí go raibh obair éigin fé rún ar siubhal agus cuir sé sgéal ag triall ar an Rialtais.
    Nidh nách iongnadh ní raibh aon grádh ag Muirteach Óg don tighearna Gallda. Domhnach amháin nuair a bhí Puicslí ag cur an bóthair de cun a theampuill féin do mharbhuig Muirteach é. In aice leis an bhfairrge a mharbhuigheadh é agus nuair bhíonn an taoide
    Máire Ní Mhurchadha
    Felane West, Co. Cork