School: Athgarvan, Curragh (roll number 13350)

Athgarvan, Co. Kildare
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal S

Bhí gleann uaigneach in aice le Mis Liomáin agus bhí fhios ag muintir na háite go mbíodh spiorad le feiscint ann.

Seo síos scéal d'innis sean-duine d'arb ainm Micheal Ó Loclainn do'm athair leath-chéad bliadhain óshoin. Cailleadh Micheál breis is 30 bliadhna ó shoin agus bhí sé suas le 80 bliadhna d'aois an uair sin.
    Bhí gleann uaigneach in aice le Mis Liomáin agus bhí fhios ag muintir na háite go mbiodh spiorad le feiscint ann. Bíodh sí ag gabháil mór-timcheall an ghleanna timceall uaire an mheadan-oidhche agus i ag gabháil ranna dí féin ach aoinne a chuala í, ní fanfaidis chun na ranna do chloisint 'na gceart.
    Bhí leath-phleice sa pharóiste agus bhí sé go h-an-mhaith cun ranna a dhéanamh. Bhí sé oidhche ag gabháil trid an gleanna úd nuair a tháinig an spiorad go hobann air agus ar sise -
    "'Coinnleóir is coinnle ann'.
    Cuir-se leath-rann leis sin."
    In ionad tabhairt dos na bonnaibh mar a dheanfadh aoinne eile is amhlaidh do stad an pleidce agus ar seisean,
    "Muileann is é ar meilt ar thaobh abhann
    Is gach uile deang aige thall is i bfus."