School: Áth na bhFearchan (roll number 5500)

Aghnafarcan, Co. Monaghan

One God, one faith, one Baptism,
    Descended by the church,
    With free good will, they left the mill,
    And Mc Kean is in the lurch.
    Dobh é deireadh an scéil go raibh ar Mac Ían géilleadh. Cheap sé ar dtús gan leigint do's na bhfearaibh oibre dul ar aifreann acht in a thig féin. D"éirigh an sagart óg an t-aifreann a léigheamh annsin, agus sa deireadh thiar thall leigeadh saor iad sa chead leith de'n lá chun an creideamh do chleachtadh. Is iongantach le rádh nach bhfuil an lín eadar dá sníomhadh ann anois - níl ann acht muillinn scuthaireachta, agus timcheall seisear scuthairí i mbun oibre ann.
    Rinneadh iarracht sa bhliain 1935 ar an mhonarchain Alcóil do chur ar bun annsin, acht do theip ar an iarracht agus is ag Carraig Machaire Rois atá an mhonarcha céadhna curtha ar bun, is atá ag déanamh an 'Alcóil Tionsgalach' de's na prátaí a fhásann máighcuairt.
    Languages