School: Caisleach (roll number 16018)

An Chaisleach, Co. Kerry
Pádruig Breathnach

1. (continued from previous page)
    dúbhradar gur ghuideas é, agus bheadh sé im phóca. Do chuarduigheadar a phócaí agus ní raibh aon ní ionta agus dúbhairt an breitheamh nár guid sé an t-airgead inaoncur. Dúbhairt an sclábhaidí go gcaithfheadh siad airgead a thúbhairt do mar geall ar an éitheach sin do cuir air. Do thugadar míle púnt do. Do chuaidh an sclábhaidhe fé dhéin an bheirt eile agus d’innis sé an sgeal dóibh. Do mhaireadar go sásta as san amach agus a ndóthain airgead aca.
    Caitlín Ó Choncúbhair do scriobh 28,7,1938
    Ó Seán Ó Choncúbhair 5,2,1938
  2. Sgeal
    Do bhí beirt gadaidhthe ann fadó agus do théighidís le chéile gach uair go mbídís cun aon nídh do ghuidh. Oidhche amháin do bhíodar ag dul treasna na Leamhna cun tarbh do ghuid. Do bhí an oidhche ana fhliuc agus bhí tuile san Leamhain. Do bhí eagla ar duine aca roimh an tuile agus ní raibh aon eagla ar an bhfear eile. D’imthigh sé go dtí an áit ina raibh an tarbh agus fuair sé é. Do bheir sé leis é agus nuair a bhí sé imthighthe tamhall mhaith do mhairbh sé an tarbh agus do bheir sé an feóil abhaile agus dfág sé an cuid eile ina dhiaidh.
    Nuair a thriomuig an oidhche do ghluais an fear eile go dtí an áit ina mbíodh an tarbh. Nuair ná raibh an tarbh ann do bhí fhíos aige gur ghuid an fear eile é agus lean sé rían an tarbh go dtí gur
      1. poetry
    Caitlín Ní Concúbhair