Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Shanacashel, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Fhoghludha

Ar an leathanach seo

1. Bhí carn cloc i cuimhne duine do cailleadh ann, ar barr Túirín a bhí sé ach níl ann anois mar bhriseadh na cloca agus cuireadh ar an mbóthar iad. Deirtear go raibh fear o Gortreilig ag teacht abhaile ó an aonach oidhche fadó agus gur bhfuair sé bás annsan ar thaobh an bhóthair. Núair a chaitheann duine cloch isteach sa carn mar sin deireann sé "Beannacht Dé le h-anamna na marbh."
    Máiréad Ní Sheaghdha
    Baineann
  2. Tá capall agus gamhna cearca agus lacan agus geanna ar an bfeirm sa bhaile. Siad so ainmneaca na ba atá sa bhaile. Dearg cúibí, maol, cuac, sunas, cláireac, donnaí, beanuasal bricín. Nuair a bhíonn fear (-) tiomaint na ba deireann se hó hó. Níl aon