Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Shanacashel, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Fhoghludha

Ar an leathanach seo

1. Cuirimíd prátaí ar an bhfeirm sa bhaile gach bliain. Ollamhuigheann m'athair an talamh ina gcóir. Cuirtear aoileach ar an dtalamh roimh ré. Aoileach an mhacha a chuirtear ar an dtalamh. Leagtar an t-aoileach ar na h-iomairí. Is in iomairí a chuirtear síol na bprátaí. Le ramhainí a deintear na h-iomairí. Níor usáideadh ceactaí admaid sa ceanntar fadó. Deir m'athair go raibh ramhainí deanta in Gleanncárthaig fadó ag gaba a bhí na comhuidhe i n-aice na scoile. Gearrann na mná na sgiolláin le sgian insann Earrach agus ní foláir siúl do bheith ins gach sciollán. Shádhann na fir na sciolláin le ramhainí. Deineann siad puill leis na ramainí san dtalamh agus cuireann siad aon sciollán amháin ins gach poll. Nuair a thagann an trátnona dúnann siad na puill. Buaileann siad an chré isteach ins na puill leis na ramhainí. Nuair a thagann na gais
    Máiréad Ní Sheaghdha