School: An Gleann Mór (roll number 13973)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

1. File a chómhnuigh ar an nDrom Caor a bheadh Sean Usae. Bhí sé féin agus triúir eile amuigh ar an bhfairrge agus ualach feadhmnaighe aca. D’eirigh an gála agus bhíodar i gcontabhairt mhór. Chuaudh Clemintín (Duine Uasail) agus ceathar eile amach chun iad a shaoradh. Nuair a tugadh isteach iad chuaidh an naonbhar isteach i dtig tabhairne agus bhíodar ag ól. Biddí na Carraige an cailín a bhí i dtig na ól is dhein Seán Usae rann di :-
    Do tharrainig sí chughainn féile is fairsinge de’n bhraon
    Is Is gearr go rabamar éasgaidh áluinn
    Go mairfidh sí an lán saoghal i ngradaim ceart ‘s i réim
    Sí an carad í de tréithibh gálanta
    Bhír fear eile sa chuideachtan darb ‘ ainm do Roger McCrohane. De réir deallramh níor thaitin an moladh go ró mór leis mar ní raibh sé tuillte ag an mnaoi . do labhair sé mar seo :-
    “Faire a Seán Usae is mór mar chuadhais ar strae gur malaise-se go haer an cráin úd
      1. poetry