School: An Gleann Mór (roll number 13973)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

1. (continued from previous page)
    dhéanamh lá áirighthe agus an Dall a chaitheamh isteach ann. Tháinig an lá. Bhí na sluaighte bailighthe. Ceangladh cosa agus lámha an Dall bocht. Nuair a bhítheas cun é a chaitheamh isteach sa teine labhair mac na Bárd Scolóige agus dubhairt.
    “Is mise ghoid an banbh. Is mé bhain an ceann de’n bithiunach, Is mé chuaidh i seómra inghín an ríogh. Is mé a dhein gach aon rud is ma tá an teine tuillte ag aoinne is agam atá se tuilte.
    Sgaoleadh Dall Bán an Cogaidh agus pósadh inghean an ríogh agus Mac na Bárd Scolóige
  2. (no title)

Nuair a bhí cómhnuidhe ar Sheartha Ó Conaill ar an gCloch Bhuaile choimeád sé an garsún ba shine a bhí aige abhaile ón scoil ag cur na prátaí.

Nuair a bhí cómhnuidhe ar Sheartha Ó Conaill ar an gCloch Bhuaile choimeád sé an garsún ba shine a bhí aige abhaile ón scoil ag cur na prátaí. Tháinig an Máighistir scoile ag traill air tráthnóna. Dubhairt sé gur cheart do an garsún a chur ar sgoil chun an béarla d’fhoghluim. “A” arsa Seartha á fhreagairt “Is olc an t-annla an béarla gan prátaí”
        1. buildings
    Seartha Ó Chonaill