School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (continued from previous page)
    do crúdhadh bean a tighe í isteach ins an árthach is mó a bhíodh aici agus do líonadh sí aon árthach cé beag mór é.
    Bhí an bhean áirithe so ann agus dubhairt sí léi féin go bhfaghad sí árthach nach féidir léi é do líonadh. Fuair sí criathar agus chómh mhear is a bhíodh an bhean ag crúdh bhí an bainne ag rith amach agus níor b'féidir léi an t-árthach do líonadh. D'fheach an Glas Gaibhneach 'na diaidh agus chonnaic sí an sruthán bainne treasna na páirce agus níor mhaith léí an bob do bhuail sí uirthi ar aon chor agus níor chodail sí san ndúthaig sin a thuilleadh.
    Aon bhán a luigheadh sí air bhíodh féar saidbhir ins na páirceanna úd tar éis sin. Deirtear go mbíodh sí ag inbhear i dtrí páirceanna i gCúm na
    Siobhán Ní Raidhilligh
    Derreennagreer, Co. Kerry