School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Bhí fear áirithe ag scoruidheacth agus bhí sé díreach tar éis an tig d'fhagaint nuair do casadg triúr fear air. Do bheannuigh sé dhóibh, agus níor dhreagair siad é. Do labhair sé leó arís. Níor dhreagair siad é.
    Do labhair sé leó an tríomhad uair, agus sa deireadh do fhreagair duine acu mar seo" is bréagh an oidhche í do na mairbh a beith amuigh, agus an beó ar a suaimhneas. Bhí fhios aige annsan go rabhadar inarbh. Tar éis tamaill eile casadh bean uasail air, agus bhí fhios aige í a bheith marbh. D'fhiafruigh sé de a ainm agus níor fhreagair sé í.
    Siobhán Ní Ghríbhthín
    Seán Ó Néill