Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Chuaigh ceathrar fear síos go h-íochtar na théireann O' thúthiosistá fadó a buint phrátaí. Bhuail sagart a múmrá ar an móthar nuair a bíodar ag teacht abhaile agus diaraigh sé dhíóbh a dtuchaidis an bhlian seo chúghainn. Dúradar go dtuchaidís dá maíraidhís. Thug sé dhíobh leitír agus dúbhairt sé leó é thábhairt go Diarmúidh na bolaíghe agus freagra a thabhairt chuige an bhlian a bhí chúghain.
    "A Dhiarmuidh í sheaghdha do leigheadh na sean úadair a néosfá dhom féin an fada a bheidh clann na ngaedhal fé smacht a Iúla." Thugh Diarmuid an freagra chútha nuair a bhíodar ag imeacht an bhlian seo cughain agus dubhairt sé leis an sagart."
    Do caileabh na rakes do leigheadh na sean údair dochtur cútin an túdar agus níor thugh Día féin fhios dá aspúlaí [?]
      1. poetry
    Síghle Ní Seaghdha