Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An talam íseal in-aice leis an abhainn. Scuabh sé fear ó sé nó seacht de féirmeoirí a bhí I maireachtaint in aice leis an abhainn, Tháinigh sé istoidhche agus bádhach chuid des na ba agus gamhna óga agus bádhac tig Uí Chliabháin.
    Bhris banc an abhainn agus annsan chuaidh an taoide isteach agus bádhac an tigh ar an fear bocht. Chaith sé imtheacht as an áit agus tig nua a dhéanamh agus tá sé i maireachtail ann indiu. Is contabhaireach an áit bheith i maireachtaint in-aice le abhainnte.
    Camhán Ó Ealuighte. Rang a IV. Ó Thadhg Mac Lochlainn, Cromán Uach. 65bl.
  2. Do bádhach Captéin Ó h-Ásaith i n-aice le Phíonta Oiláin 70 bliadhan ó shoin. Bhí dinnéir aige é féin agus a bhean inaice leis an píonta. Do chuaidh sé amach ag snámh ansan, agus do bádhach ansan é.
    Bhí daoine ag iasaracht inaice an áit.
    Séamus Ó Raghaille