School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    isteach. D'fíafraidh sé do Shiobháinín cad a bheadh aca leis na prátaí. "Cad a headh againn leó ach salann is uisge," arsa Siobháinín" "Nar mheasas gur bé seo an chead lá "scrob líath an Earraigh", agus cad na thaobh nár chuiris síos bluire de'n fheol ag beirbhiu". "Ara thugas do "Scían na Coise Duibhe" í, arsa Siobháinín. "Ó," arsa Dómhnailín "táimíd creachta". Do rith sé amach na dhíaidh Scíain, do rith Siobháinín na dhíaidh. Dúbhairt Dómhnáilín leithí an doras a tharrac amach na díaidh. Cad a dein sí ach an doras a tharrac as na bucáin. Cad a chonnaiceadar ach gadaí fé chrann agus íad ag chomhaireamh airgid. Do ritheadar suas crann. Do chaith Siobháinín an doras anuas ortha. "Ó tá an spéir ag tuitim," arsa na gadaighthe. Do ritheadarleó agus tháinig Siobháinín agus Dómhnailín anus agus fuaradar an t-or go léir.
    AT1541: For the Long Winter
    AT1653: The Robbers under the Tree