Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Fadó fadó do mhair fear agus bean i mbaile Murrigrán. Gréasaidhe dob eadh an fear seo. Ní raibh lá riamh na go dtéigeadh sé go dtí Breanndan agus piúnt leanna Duibhe do bheith aige. Do bhí la ana bhreágh ann, agus chuaidh sé go dtí Breanndan agus bhí sé istig i dtig tabhairne nuair thainig duin' uasal isteach. Thosnuigheadar ag cainnt le na chéile agus dhúbhairt an duine uasal leis pheidhre bróg do déanamh do. Do chuaidh an Gréadaidhe abhaile agus do dhein sé na bróga. Thug se na bróga dho nuair bhíodar deanta, agus nuair a bhí an duin' uasal chun iad do chur air, fuair sé amach gur dhá bhróig chle a bhí aige.
    Cáit Ní Súilleabháin
    Dómhnall O Súilleabháin