School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

chomh mór leis an mbuidéal biotáile atá istig sa ‘chupard’. Thugas cic eile dhi agus chaith uaithi banbh eile chomh mór leis an dturcaí atá san áit ceadna. Thugas cic eile dhi agus chaith sí banbh eile uaithi, a bhí chomh mór leis an gcíste milis atá istig san oighean, agus thugas cic eile ana mhór ar fad di, agus chaith sí uaithi ceann eile chomh mór leis an bhfear atá istig sa cómhrainn”.
    “Thugais t’éitheach a ropaire”! arsa an bhean óg. Do dhún an fear siubhail an doras. D’imig sé chun an ‘cupard’. Tóg sé amach an turcaí agus an biotáile. Chuaidh sé a triall ar an oighean agus chuir sé an císte milis ar an mbórd i dteannta na coda eile.
    “Feuch anois a fhir a tíghe”, ar seisean “an mianach mná atá agat”. Phreab sé chun na cómhrann ’s d’oscail sé í, ’s thairrig sé amach mo stúmpa gárda aisti. Gabhadar an bheirt aca é, ’s cheangluigheadar é.
    D’itheadar na mílseáin annsan, agus léir na mháireah chuireadar chun báis an bhéirt agus mhaireadar
    AT0910B: The Servant's Good Counsels