Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

Lougher, Co. Kerry
Ml. Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amach tríd na fuinneóige. Do thánadar go dthí deireadh an bhóthair agus dúbhairt le'n a cheile go raghadh gach duine acha a bhóthar féin. Do gluaiseadar ortha annsan gac duine acha ag dul na n-áit féin.
    Do chuaidh an bhachach fé dhéin tighe a connaich sé timcheall sé míle uaidh. Ní raghad sé san áit san in aoncar acht do chonnaich sé éinin beag roimhis agus dúbhairt sé leis féin go leanfhadh sé an éinín. Do lean sé í agus do stad an t-éiniín ag an dthig. Do chúaidh an bachach isteach agus d'innis sé an sgeal do bhean an tighe.
    Dúbhairt bean an tighe leis fanamhaint leithe agus go dthabharfhadh sí dó pé rud a bheadh uaidh. Dúbhairt an buachaill go bhfhanadh sé dá b'fanfhadh an t-éinín. An maidin n'diaidh san bhí an t-éinín ag imtheacht agus dúbhairt an bhachach le bean a' tighe go gcaithfheadh sé bheith ag imtheacht mar bí an t-éinín ag imtheacht.
    Do lean sé an t-éinín an dara uair agus do stad an t-éinín ar
    AT0327: The Children and the Ogre