School: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (roll number 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

1. Bhí droichead ann fadó gur b'ainm do Droichead na nGall. Bhíodh alán daoíne marbh taréis na h-oidhche ag spirid a bhíodh dá fheiscint ar an ndroichead so. Chuireadh an spirid ceist ar na daoine agus aoinne ná tabharfhadh freagra ar an gceist dheineadh sí iad a marbhú. Tráthnóna áirighthe bhí fear ag gabháil thar an ndroichead agus do léim an spirid ós a chómhair. Chuir sí ceist air, "Coineal agus coinleóír ann" agus cuir-se leath rann leis sin." D'freagair an file í agus dubhairt:- "An coineal a baintear um Samain do cuireadh sé ceann ar tig" "Coineall agus coinnleóír ann" ar sise arís "agus cuir se leath rann leis sin" An muileann i lár na h-abhann do mheileadh sé thall sa bhus," arsan file. "Coineal agus coinnleóir ann," ar sise an triomhadh babhta, "agus cuir-se leath rann leis sin." "Dá ndeanfá-sa aithrighthe in-am ní bheithfeá mar amhailt (?) annsan." D'imhthig sí mar a shúghadh aon talamh í agus ní fheacatas spirid ná púca i nDroichead na nGall ó shoin.
    Na Ráithíneacha, Co. Kerry
    Dómhnall O Cíobháin