School: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (roll number 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

1. Bhí Ruadairí Gearaltach chuin chómnaidte sa Dainghean fadó riamh gan dabht daoine saidbre do beadh iad. As an saidbreas a bhí aca bhearthuigheadar ar chaisleán a thógaint ar an gCathair Áird. Bhailig an stíobhard a bhí mar cheann ortha ádbhar feoir páigh chuin é thógaint. Ní fada a bhíodar ag réabad nuair a labhair an ghuth agus dúbhairt A ghearltach Óig a Rí na Riasc srl.
    Nuair a bhí an méid sin ráidhthe aige an nguth d'fiarr an Gearalthach cá dtógfad sé é mar sin. Dúbhairt an ghuth leis, é thógaint i Ráth Conáin. Chuaidh an Gearaltach agus a chuid fear agus tógadar an caisleán i Ráth Conáin agus níor tháinig aon níd treasna riamh ó soin air.
    Seosaimh De Hóra
    Tomás