School: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (roll number 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

1. (continued from previous page)
    agus deoch go flúireach. Bhíodh suas le fiche duine díobh inéinfheacht. Is minic a bhíodh bruidhean acha nuair a bhuaileadh dá buidhean díobh le chéile. Bhíodh gach diam díobh d'iarraidh bheith istigh ar dtúis agus dá bhrí sin níorbh aon ionghna achrann.
    Deirtear gur fear dárbh ainm Pádraig Ó Cinnéide a thosnuigh ar an nós so annso ar dtúis.
  2. Tá meadar againn sa bhaile. Maoí a tugtar uirthi. Tá sí h-aon agus trá ceathramha troig ar aoírde, agus dhá throig go leith ó thaobh go taobh. Tá sí sa tig sé deich mbliádhna.
    Is íad seo gluseanna na meidhre :- Ionaithe, claibín, (sé sin an clúid ) lámha sé na castar í, staítsí a coimeádann shúas é, agus cipín a bíonn sa phall trí na scaoiltear amach an ghaoth. Is í gcliáthán na meidhre atá an poll.
    Dá mbeadh cuid mhór ba ag duinne, bheadh mór chuid úachtair aige. Chaithfeadh a leithéid sin do dhuinne cuigeann a dhéanamh dá úair sa t-seactmhain sa t-Samhredh, agus úair sa t-seachtmhain sa nGeimhreadh. Bionn beirt ag déanamh na cuiginne. Má thagann stróinséir isteach i dtig lé linn na cuiginne bheith á dhéanamh ann, ní ceart de búaladh amach gan gléas a bhualadh ar an gcuigeann. Lé reacht piseóga adeintear é seo, ar eagle na féadfhadh muínntir an tíghe an cuigeann a dhéanamh, nó ar eagla go dtágfhadh an stróinnséir an t-ím nó an bhainne.
    Mícheál O Beodláin
    Fán, Co. Kerry