School: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (roll number 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

1. Bhí Ruadairí Gearalthac chuin cómnaidhthe sa Daingean fadó riamh, gan dabhth daoine saidbhre a bead iadh. As an saidbreas a bhí aca bheartuigheadar ar chaisleán a thógaint ar an gCathair Áird. Bhailig an stíobhairdh a bhí mar cheann ortha ádhbhar fear páig chuin é thógaint. Thángadar agus thosnuigheadar ar a bheith ag réabad. Ní fada a bhíodar ag réabhadh nuair a labhair an ghuth, agus dúbhairt:-
    "A Ghearaltaig óig a rí na reasg,
    Má's mian leat a bheith i gceart,
    Ná thóg do caisleán ó'n gcathair aoird,
    I leabhaidh luighe na bfear"

Nuair a chualadar an chaint sin d'imthigheadar abhaile agus chuireadar an sgéal inúil do'n stíobhaird ac má chuireadar níor chreidh. Cuireadh aníos an tarna lá iad. Thosnuigheadar ag scartha. Labhair an ghuth arís agus dúbhairt na focail céadna is dúbhairt an chead lá. D'imthigheadar abhaile agus d'ínnseadar an sgéal do'n stíobhaird arís ac tháinig sé féin an tríomadh lá. Do chuir ag réabhad iad. Ní fada a bhíodar ag réabad nuair a labhair an ghuth arís agus dúbhairt:-
    A Ghearaltach Óig a Rí na Riasc srl. Nuair a bhí an méid sin ráidte aige an nguth
    Seosaimh De Hóra