School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    sé do caithin a bhí aon Aifreann aca. Ní raibh aon Aifreann againn le fada arsa an fear bhocht. Do cuimnig sé ar thóir na sagart.
    "Beidh Aifreann againn lá Nodhlag" arsa an seana saighdiúir "mar is sagart mise leis an dtigh úd a dúbhairt leat cheana". Sin é an uair a bhí na fáilí (?) aca. Do tháinig áthas air toisg go mbeadh Aifreann aige lá Nodhlag. Do chuaidh an bheirt go dtí an dtigh agus do buailead amuigh. Do chuadar isteach. Nuair a chonnaic an mháthair é do tháinig ana áthas uirthi. Lá Nodhlag do bhí na daoine ag bailiú go dtí gleann mor a bhí ann chun an Aifreann do rádh. Do bhí bearraic tamall uatha bhí saighdiúir innte agus nuair a chonnaic sé na daoine go léir do chuaidh sé na ndiaidh. Do bhí an t-Aifreann dá rádh nuair a tháinigh sé. Do bhí sé ag feachaint ortha ar
    Máire Ní Guithín