School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Bhí lánamha ann fadó agus do bhí beirt mhac acu. Clann rí do beadh iad. Taréis tamaill do phós an mac críona. Do bhí bean ana dheas ar fad aige. Taréis tamaill do chuaidh an fear síos go dtí lár na h-Éireann. Lá amháin dúbhairt drifiúr a chéile leí an raghadh si ag siúbhal amach mar go raibh sí marbh ó bheith istig. Dúbhairt sí go raghadh. D'imthig an bheirt acu nú go thangadar chómh fada lé coill mhór. Dúbhairt sé leí an bposfadh sí í nú mar a ndeanfadh sí é go marbhóchadh sé í. Dúbhairt si ná deanfadh. Do bhí gruaig fada uirthi do dhath an óir. Do cheangail sé anairde ar chrann mór í agus do bhailibh
    AT0712: Crescentia
    Máire Ní Ghuithín