School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Fadó do thuit cíos cúpla bhliaidhain nú trí ar Bhaile an Fheirtéirig. Ní mór do mhuinntir an bhaile a bhí ábalta ar an gcíos do dhíol mar bhíodar go bocht dealbh.
    Taréis tamaill i mí Iúil do tháinig tuairisg chúcha go gcuirfí as seilbh iad agus d'imthigh an sgeal ar fuaid na dúighthe. Do bhí ana thruagh ag na daoine dóibh. An lá a bhíodar chuin teacht do chuir muinntir an bhaile a gcuid ba go dtí goirt eile ar fearach. Do mhúchadar a gcuid teinteacha agus do chuir na mná a gcuid bainne go dtí mná iasachta chuin é a choimeád. Do bhaineadar na
    Máire Ní Guithín
    Gobnait Ní Ghuithín