School: Clochar na Fáirche (roll number 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    agus gabh sé buidheachas leis an gcapall. Isteach leis arís go teach an Ríogh fó thalamh. Gléasad carbad dó agus d'fhág sé féin agus “an tÉan” beannacht ag an Rí agus d'imthigh leó go dtáinigeadar go béal na h-uaimhe. Labhair an buachaill agus ars sé “Tarraingidh aníos mé”. Bhí an sean-Rí agus a bheirt mhac ag béal na h-uaimhe. Thosuigh siad ag tarraingt. Ba ghearr go raibh an bheirt ar an mbruach.
    Bí an áthas ar an tsean Righ faoi gur eirigh chomh maith le na mhac. Thug sé a chaisleán bhreagh suas dá mhac do b'óige Pósad é agus “Éan an Cheoil Bhinn”. Bhí sluagh mór bailighthe ag an mbainfheis. Bhí saoghal breagh aca uaidh sin amach Tamall indhiaidh sin cailleadh an sean Rí Bí brón mór ar a chloinn mac agus ar muinntir na tíre indhiaidh.
    Is fearr beagán den ghaol ná morán de'n charanthacht
    Is fearr cara sa gcúirt ná púnt sa sparán