School: Clochar na Fáirche (roll number 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Inghean na Baintreabhaighe.
    Ins an am fadó bhí baintreabhach ina comhnaidhe i dtigh beag agus bhí inghean aice. Nuair bhí an inghean so óg bhí sí as a sláinte agus mar gheall ar sin ní iarradh an mháthair uirthi rud ar bith a dhéanamh agus nuair d'fhás sí suas ní raibh fhios aice cé an chaoi a dhéanfadh sí rud ar bith. Bhí an mháthair bhocht gar a bheith marbh ag obair ó maidin go h-oidhche.
    Bí an mháthair ag eirighe aosta agus bhí sí craidhthe céasta ag iarraidh greim a béil a baint amach agus ba shuarac abhí le fáil aice go minic de bharr a saothair. Aon lá amháin tháinig sí isteach agus í trom tuirseach. Chaill sí a foighid nuair chonnaic sí an bhail a bhí ar an tigh agus thug sí bualadh maith don cailín. Shíl an inghean go raibh sí marbh mar ní bhfuair sí buille ariamh roimhe sin agus thosuigh sí ag sgreadac
    AT0501: The Three Old Women Helpers
    Micheál Ó Maolruaidh