Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

Farravaun, Co. Galway

Cluanach dearg,
    Fearbán,
    Ainnleóg,
    Seamar.
    Fásann an cluamhán tré turnaipí go mór-mhór agus múchann sé iad. Is ar an dtalamh bocht a fhásann sé. Fásann an cluanach dearg tré choirce agus prátaí, agus tágann bláth dearg air. Déineann sé an talamh do bhochtú. Fásann na feóchadáin i dtalamh maith agus fásann eilistromanna ar thalamh bocht. Fásann neantóga ar thalamh mhaith freisin.
    Seo iad na luibheanna a bhfuil leigheas ionnta, an blíosgan, an slánlus, agus an caisearbhán. Má bhíonn do bhrúsa tinn leis an ngréin, agus ceann de na blíosgán do chur air, agus bheadh sé i bhfad níos fearr. Tá leigheas le h-aghaidh an Eitinn agus le h-aghaidh slaghdán ins an caiserbhán. Bruithtear é le bainne agus óltar é. Cuirtear an slánlus ar lot.
    Tugtar diareán agus cluanach dearg agus cluamhán do mucaibh. Itheann daoine duilisc