Scoil: Tulach Cadhain (uimhir rolla 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway
Séamus Ó Duibhghiolla

1. An t-Aonach
    Bhíodh na haontaighe fadó díreach mar atá siad anois. Bhíodh aontaighe gach mí I n-Uachtar Árd I Mágh Chuilinn agus i nGaillimh.
    Theigheadh na ceannuightheóirí ó thigh go tigh ag ceannacht stoic . theigheadh Peter Ashe agus Máirtín Ashe thart.
    Gach aonach a bheadh i nGaillimh agus i Mágh Chuilinn agus in Uachtar Árd tugthar “custom” ar gach beithidheach. Dá mbeadh an ceannúightheóir in éineacht leis an díoltóir bheadh ar seisean é a íoc.
    Tugtar éirnist lé gach beithidheach a díoltar. Tugtar sé pingne lé gach banbhabh sgilling lé gach muc agus leath-coróin lé gach beithidheach eile.
    Nuair a bhíonn sé beagnach ina mhargadh idir beirt tagann fear eile isteach agus déanann sé margadh eadtorra. Is le salachar a marcáiltear iad. Tugtar an ceannrach a bhíonn ar gach beithidheach leo chun iad a thabhairt abhaile. San am san bhíodh margadh in Uachtar Árd gach dara Diardaoin den (bhliain) mhí.
    Bíonn aonach i MághCuilinn fós gach mí do mhuca agus do bhanbhaibh. Bhíodh aonach ann fadó do cholpaí agus capallaibh.
        1. trade
    Tomás Breathnach