School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

nach mbíonn siad ag obair.
    2. Ná déan tada san oidhche a mbeidh aifeal ort ar maidin.
    3. Is fearr comhairle le ceannacht ná trí comhairle in-aisce. Sé an brigh atá leis sin. Bhí fear ann fadó agus bhí páiste ag a bhean agus d'imthigh a fear nuair a bhí an páiste beag ag obair dó féin. D'imthigh sé annsin agus bhí sé ag obair agus níor chuimhnigh sé a raibh páiste ar bith ag a bhean agus bhí sé ceithre bliana fichead imthighthe. Nuair a bhí sé ag teacht abhaile. Níor thug an fear a raibh sé ag obair dó aon airgead dó. Ach sé an rud a dubhairt sé leis ' Déanfaidh mé trí cháca duit' agus is féidir leat péire acú ithe ach ná ith an ceann eile. Tabhair abhaile an cáca sin chuig do bhean' adeir sé leis. Dá bfágadh tú bás ar an mbóthar ná ith an caca sin adeir an fear leis. Chuaidh sé abhaile agus ar a bhealach abhaile thainic sé isteach i dteach agus bhí bean óg pósta ag sean-fear san teach agus bhí an fear an t-sean. Bhí an bhean óg ag siubhal le fear óg eile. Nuair a tháinig an fear isteach Chuaidh an bhean amach ach chuimhnigh sé gur dubhairt an fear leis a raibh sé ag obair aige gan fanach in aon teach a mbeadh sean fear pósta ag bean óg. Chuaidh an fear amach in diaidh na mná agus chuaidh sé isteach i gcoca féir agus d'fhan sé ann is gearr go dtáinic an bhean óg agus an fear a raibh sí ag siubhal
    Nóra Ní Chualáin