School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Tá tobar beannuighte ins an áit seo agus tá sé suighte ar an gcnoc atá os cionn Cill Cíarain. Tobar Cíaran an t-ainm atá air. Nuair a tháinig Naomh Cíaran go Cill Cíarain bhí an tobar sin annsin agus is ann a bíodh mhuíntir an baile ag fághail a gcúid uisce. Cupla seacthmain roimhe teacht na Naomh ní ráibh cead ag aon duine a theacht ag iarradh uisce ag an tobar le a ráib de cloca dhá gcháiteamh leo. Nuair a tháinig an Naomh d'innis na daoine dó chúile rud faoi na daoine a bhí ag dul go dtí an tobar. lá amháin chuaidh an naomh go dtí an tobar agus bhí na cloca dhá gcháitheamh leis. Rinne sé ar an áit a ráibh na cloca dhá gcháiteamh as agus nuair a tháinig sé go dtí an áit sin choinnic sé rúd an aisteac aisteac agus é ag cháiteamh cloc. Bhí an naom ag guidhe as a cionn nó sa deireadh nach ráibh sé in an aon cloc a cháiteamh. Bhí an naomh ag guidhe nó gur éirigh sé ina teine dearg agus chúir sé screach as agus níor stop sé nó go dtháinig sé ar Cnoc Coíllsáille ar a dtugtar Cnoc Mórdan anois. Tugann daoine túras ar an tobar sin ar an naomhadh lá de Meadhon Fógmair. Tugann daoine cuide d'en uisce leo agus má bhíonn pian méire ar duine ar bith bheadh sé in-án é a leigheas Bhíonn pátarún i gcill Cíarain an lá sin freisin i gcuimhre ar an Naomh. Sé an caoí a dtugtar an turas air ná do cúid bróga a baint díot agus
    Antoine Ó Flaithbheartaigh