School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    annseo agus mó tágann sé isteach agus greamh a fagail orth mharbuagh sé tú." Bí áit mór an a mbhíodh seadh ag bruit áran agus bhí doras mór air. Faoí ceann tamaill chuaid sé isteach ann. Nuair a bhí sé an oidhche táinig an fatach mór isteach. "Fua fá feasogach mise fathac an dá ceann agus fághaim balaeadh an Eirinneacha bréagach maluigthe." Annsin tosnuigh sé ag cuartú ins gach aith ach chinn ar é dfhaghail. Dubhairt sé leis am mbéan annsin an bhiadh is fearr a bhí aiche a leagann anuas aige Chuaidh sí agus thúg sé isteach cearch agus rud gá niarrach sé ar an gcearch a dhéanamh deanach sí é. Dubhairt sé leithe éib óir a breith agus rinne sí é. Annsin leag sé isteach faoí an mbórd í. Bhí an t-amadan ag breathnuigh air i rith an ama. Faoí ceann tamall chuaidh an hean i codlad agus nuair a bhí a shaith ithte ólta ag an bfatach táinigh codladh ar féin agus tuith sé i'na codlad ar an gcathaoir. Annsin tháinig an bhuachaill seo amach as an ait a raibh sé. Chuaidh sé sáll go dtí an bórd agus croch sé leis an cearch. Amach leis an doras agus síos leis an crann. Táinig sé isteach go dtí a máthair agus an creach faoí n-asgheal aige Leag sé ar an mbórd í agus dubhairt sé leithe úb íir a breith. Bhí sí gá mbreith gur dubhairt se leithe stopadh. Agus bí sé féin agus a máthair go saibhir uaidh sin amach.
    Sorcha Ní Cheannabháin
    Tomas Ó Cheannabháin