School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    dá ghabha ag obair. Do bhí gabha na h-Éireann í mbárr. Do chuaidh gabha Shasana ag obair agus rinne se bradan. Rinne an gabha eile madauisge. Thug an gabha sios é agus mharbhuigh sé an bradan. "Tá tú bualte" deir an gabha. "Tá ac ní beidh araist." Chuaidh siad ag obair agus rinne gabha Shasana cearc agus rinne an fear coileac an cearc. "Tá tú buailte" orsa an gabha "tá ach ní beidh araist." Chuaidh siad ag obair agus rinner gabha Shasana bean uasal rinne an fear fear uasal. Thug an gabha síos é. Chuaidh siad ar cratadh láimh céile agus bris an fear uasal lámh an mnaoi uasal. "Tá tú buailte" deir an gabha. "Tá" orsa an Shasana agus is tú an gabha is fearr sa domhain. Do fuair an gabha go leor airgid. Chuaidh sé abhaile agus bhí sé saidhbhir go deó.
    AT0753: Christ and the Smith
    Feichín Ó Flaithbheartaigh