School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway

Ó Miceál Mac Donncada, Srut-Sáile, Caiseal.
    Ainmidte Side.
    Níl móran lé rád ag na daoine anois faoí ainmidte side act bí go leor aca ann fadó
    Seo ceann.
    Nuair bí na beitidig amuig ar sliab Srut-Saile fado. Bí bean ann agus nuair reacadh sí 'go bleagann a cuid bó ní bead deor báinne aca. An maidin seo cuaid sí amac níos moice ná ariam agus connaic sí coinín 'gá mbleagann agus nuair tainic sí com fada leo bíodar bligte agus bí an coinín imtigte. Tá sgeal eile faoi gadar.
    Bí fear as Caiseal ag dul abaile ó aonac an Clocáin oidce amáin agus nuair tainic sé cuig teórann tainic faitios air. Bí an oiread sin faitios air gur seas a gruaig suas ar a ceann; leis sin leim gadar mór dub amac tar an claide agus siubal sé taob ar taob leis gur tainic sé cuig an cead teorann eile, annsin d'imtig sé agus d'imtig an faitios do'n fear.
    Tá ceann eile faoi capaill side na Loca. Bí capaill side i loc i mBaile na hInse. Ag tuitim na h-oidce no roim breacad an lae,
    Máire Nic Donnchadha
    Scrahallia, Co. Galway