School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. Deireann na daoine go bhfuil báisteach air nuair tá an gaoith aniar ndeas, nealtai troma dubha sa speir, madadh ag ithe féir, cat agus a ruball leis an teine, an súath ag tuitim agus ceo ar barr na gcnoc. Tá carraigreacha beaga agus móra taobh ó dheas de Innis Leacan, na Searaigh a glaoidhtear ortha, agus nuair a bhíonn torann ag na cinn móra deireann siad go bhfuil aimsear maith air, agus ag na cinn beaga go bhfuil aimsear briste air.
    Nuair tá stoirm ag teacht, tagann na faoileáin suas ar an talamh. Nuair leanann an ghaoith an grían deireann na daoine go bhfuil an gaoith imthigthe suas go'n talamh, nuair tá dath dearg ar an grían ag dul in a luighe dí, agus drúcht trom ar an talamh 'san oidhche tá aimsear maith air. Nuair a bhíonn sneachta air tagann na beithidhigh abhaile ona cnocaibh ag geimneach. Sul a dtagann an sneachta bíonn an aimsear an fhuar agus an speir dorcha.
    Máire Nic Donnchadha
    Scrahallia, Co. Galway