School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. Níl mórán lucht siubhail ag dul timcheall anois acht bhí go leor aca ann fadó. d'Fanadh siad oidhche i ngach teach agus chruinneadh na comharsanna uilig isteach ag éisteacht leo ag ceól nó ag innseacht sgéal.
    Seo cuid aca:
    Craubhwell, bheileadóir do b'eadh é, bhíodh fáilte roimhe i gcomhnuidhe. Bíodh damhsa san dteach a bhfanadh sé agus teigheadh duine éicint timcheall le cáipín agus gheibheadh sé cúpla phiginn ó gach duine le'n a aghaidh. Padhraig Ó Máille ceann eile as Mhuigheó, bhí sé an-chrosta; agus bhíodh faitchíos ar na daoine roimhe. Ag déanamh blathanna páipéir bhíodh sé agus 'ghá ndíol. Patsy Cavney: bhí sé 'na cheoltóir breágh chasfadh sé port do aon duine ar phiginn. Tomás Bídeach: ag déanamh suas ranna bíodh sé i gcomhnuide. Patsy Gunby as Iorrus Eannach, bhí sé as a chiall bhíodh sé ag rádh le na daoinibh i gcomhnuidhe cnámh a bhaint as a mhuinéal go raibh sé ann. An t-am deireadh bhí sé timcheall bhí sé an-lag, ag dul isteach i n-aice Cloch na Rón thuit sé ar mbóthair tugadh treasna go Iorrus Eannach i mbád é, agus cailleadh ar an mbealach é. Padhraig Rainey as Gaillimh ag déanamh "ballads" bhíodh sé ar feadh ama an chogaidh. Padhraig Runney as Cláir ag cruinniú ólna bhíodh sé mar bhí sé an-daor am an chogaidh. Thugadh sé
      1. people by social grouping
    Máire Níc Donnchada