School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. Níl aon ainmidthe sidhe thar timpeall na háite seo anois, ach de réir na sean daoine bhíodh go leor aca ann fadó, bhí go leor aca annseo.
    Bhí bean darab ainm Peig Uí Laoinseach in a corhnnuidhe thart annseo leath-chéad blian o shoin. Bhí sí ag teacht ó Clocán lá. Dhearc sí amach an loch. Chonnaic sí go leor beicíseach amuigh ar an loch. Bhíodar a buiriugh agus a géimneach agus ag rith thart ar an uisce. Annsin bheirigh fear suas ón uisce agus thosaigh ag cur smacht ar na beirigh . Thréis tamall dimigh said agus ní fhaca sí níos mó iad. D’innis sí go fear puca agus dubhairc sé gur minic a bhfaca sé féin iad.
    Tá scéal eile faoi bean a bhí ‘ na comhnuidhe i Ros Ruadh. Ní raibh aon bó ná báinne acu. Lá amháin bhí duine dá clann tinn, agus bhí báinne ag teastail go géar uatha. Tháinig bó deas riabach chuig an doras agus bligh an bean í. Líon sí gac soireach sa tecah leis an báinne. Lagadh an bó mar sin gac lá agus tar éis tamall chuala ceann se na comhsumaibh fuichi agus tháinic ead air. Bligh sé an bó. Níor tháinic sí i ndiadh sin.
    Tá ceann eile faoi fhear a bhí ag goid móna bí se mall san oibre . Nuair a shíl an fear fód a chuir ‘na mála léim coinín beag bán amach as an gcruaic agus thosaigh
    Máire Seóige
    Scrahallia, Co. Galway