School: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. Galway
M. Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    gcasfaidhe taidhbhse leis dá leanadh an taidhbhse an duine agus dá mbeadh ar an duine sin a dhul thar cheardcha ní leanfadh an taidhbhse sin thar an gceardcha sin é.
    Ceardchain
    Níl acht cheithre cheardcha sa bparáiste seo, sé sin paráiste an Spidéil Thuama. Tá trí cinn acu fada go maith uaim-se acht tá ceardcha amháin atá gar go maith dhom. Is le Pádraig Ó Fátharta an ceardcha seo. Ní raibh a athair roimhe 'na ghabha acht d'fhoghluim Pádraig an cheird ó shean-ghabha agus ta sé ag déanamh go rí-mhaith ó shoin leis na ngaibhneacht.
    Seán Ó Cúláin
    An Lochán Beag, Co. Galway