School: Caiseal (2) (roll number 15393)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Chuaidh Maghnus 'un an aonaigh lá amháin a dhíol bó. Dhíol sé an bhó ar shé phunnta. Chuaidh sé isteach go teach (?) an oil agus thoisigh sé ag ól agus chár mhothuigh sé an lá a dhul thart, mar bhí sé le cuideachta. Nuair a tháinig an tráthnóna chá rabh leath-phighinn ag Mhaghnus le theacht 'na bhaile. Shiubhail sé leis go dtánig sé go dtí an cuibhrinn glás. Bhí léir fear istoigh ann. Bhí cuid aca ar chaiple beaga. Bhí siad ag céol agus ag puirteacht. Shíl Maghnus go rabh sé an-dheas agus thoisigh sé ag eisteacht leo. Tháínig cupla duine anall agu tharraing siad cupla bochlanbuidhe agus rinne siad caiple díobhtha. Nuair a chonnaic Maghnus seo d'iarr sé capall ortha. Chár mhothuig Maghnus go rabh sé ar dhruim capaill. Shiubhail siad leo fríd bailte beaga agus bailte móra. Chá rabh fhios ag Maghnus a'an áit a rabh sé. D'fiafruigh sé de na sidheoganaí c'ainm a bhí ar an bhaile mhór seo a rabh siad ann. Dubhairt na sidheoganaí gur báile mhór de cuid na na Spáinne a bhí ann. Nach mór an truagh é nach bhfuil leath-phighinn agam, chualaidh m'áthair ag rádh gur mhaith leis culaidh éadaigh a fhághail as an Spáinn. Thug
    Úna Nic Ghiolla Cheara
    Umrycam, Co. Donegal