School: Caiseal (2) (roll number 15393)

An Caiseal, Co. Donegal

Dalog
    Dolacha
    Gaistí
    Cliabh Éín

Nuair a bhíonn oidhche dheas ghealaige ann théigh na paistí amach ag folach thart fá na cruacha agus duine na dhiaidh ag tabhairt iarraidh greim fhághail ortha.
    Cuireann duine eadach, ar a chuid súl agus téigheann sé thart fríd a' teach ag tabhairt iarraidh greim fhághail ar dhuine eiginteacht.
    Bíonn rud cruinn deanta ag buachaillí agus súil ann agus nuair a cuireann an cóinín a cheann isteach ann teanann an dola ar a mhuineal agus tachtann sé é.
    Gnídheann buachailli rudaí dtabhrann siad gaistí air i fa choinne breith ar eanacha. Gheobhann siad dhá chipin agus cuireann siad corda air agus gheobann
    Maighréadh Ní Fhríghil
    Gort na Trá, Co. Donegal