Scoil: Cruach Ros (uimhir rolla 15532)

Croaghross, Co. Donegal
Colm Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dteach i gCinn a' Locha. D'iarr fear an toighe air suidhe agus a sgíste a dhéanamh. Dubhairt sé go rabh sé comh maith aige mar gur shiubhal sé cúig mhíle agus nach bhfuair sé acht trí poiríní. Ins an am seo bhí bean annseo agus bhí dhá chuid min aici. Thainic bean comhursain isteach agus d'iarr iasacht grainín mine. Thug an bhean sin duithe agus an uile lá go cionn trí mhí agus i ndeireadh an ama bhí dhá chead aici i rith an ama.
    Bhí an biadh sin comh h-olc agus gur bhris an chraiceann amach ar na daoine. Na daoine a bhí ina gcomhnuidhe cois fairrge d'ith siad faochóga agus duilisc.