School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    ainm do Naomh De Bheadóg. Tá sé raidhte gur de thairbhe an naoimh sin a baisteadh Cluain De Bheadóg ar an pharóiste. Fuair daoine tobar nDumhaigh Mhóir tuairm's dhá fhichid bliadhan ó shoin. Bhí leac ar an tobar agus bhí ainm Naomh dé Bheadóg sgríobhtha ar an lic. Ní'l paidir ag na daoine a bhaineas leis an Naomh sin. Ní'l duine ar bith de ainm an Naoimh i bhFanaid. Ní'l Féile ar bith i bhFanaid do na naoimh sin.
  2. Naomh De Bheadóg an t-ainm atá ar Naomh patrún an cheanntair seo. Tá teampall amhain ins an áít seo a bhfuil an t-ainm air. Tá an teampall seo ag na Prodasdúnaigh anois. Bhí an teampall seo ag na Caitliocaigh i chéad uair. Bhí dealbh chinn an Naoimh ig columhán (an) gheafta an teampaill. Thug na Prodasdúnaigh iarraidh e a mhilleadh acht ní thiocfadh leo.
    Níor chuala mé aon scéal fá aon mhíorbhailte a rinne an Naomh seo.
    Níl fhíos ag na daoine car cuireadh an Naomh.