School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    Bhí bád briste amach ar aghaidh an Ara-thíre fá thuairim céad bliadhain ó shoin. Ba le Séamus Ó Ceallachain an bád. Seo na hainmneacha a bhí ar chuid de na daoine a bhí báidhte, Seán Buidhe, Seán Ó Ceallachainn agus Pádraig Ó Cheallachain. Chuaidh siad amach ag iasgaireacht tráthnóna amháin agus bhí cuid mhór éisg leóbhtha ins an bhád. Chan fhaca duine ar bith iad le cuideadh a thabhairt dóbhtha agus thionntuigh an bád ortha agus bhí siad uilig báidhte.
  2. Bhí tóirneach mhillteanach ann fá thuairim trí fhichid bliadhain ó shoin. Bhí na splannacha ag teacht anuas na simléirí i gcuid mhór toighthe. Bhí teach i gCúl Baic agus tháinig splanc anuas an t-simléir ann. Bhí bean i na suidhe agus bhí lenabh ar a gluin. Marbhuigheadh an bean agus madadh a bhí na luighe cois na teineadh agus marbhuigheadh trí ba ins an bhoitheach acht níór marbhuigheadh an leanbh. Eamon Mac Giolla Cearra an t-ainm a bhí ar an
    1. processes and phenomena
    Máire Ní Cheallachain