School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Oidhche amháin Geimhridh fá thuairim fiche bliadhain ó shoin bhí toirneach agus splannca creatnach ann. Bhí droch aimsear ann san am agus bhí sé ag cur rith an lae agus bhí gaoth-mhór ann. Nuair a bhí sé dorcha tamall thoisigh an splannca agus an tóirneach. Nuair a bhí sé comhgarach do am luighe thoisigh sé ag éirghe níos measa. Bhí fear agus bean agus an teaglach ina gcomhnaidhe ins an Tuaim agus tháinig an tóirneach ortha. Nuair a bhí sé fá thuairim an trí ó chlog san oidhche tháinig an splannca anuas an simléar agus rinne sé poll ins an bheinn eile dé'n toigh agus chuaidh sé amach ann. Bhí an madadh na luighe chois na teine agus mharbh sé é. Bhí leabaidh san chisteanaigh agus bhí cupla ceann dé'n teaglach na luighe ann. Níor marbhuigheadh iadsan ach dóigheadh cuid dé'n éadaigh a bhí ar an leabaidh.
    1. processes and phenomena
    Maighread Ní Dhubhghaill