School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal

Bhí cúigear fear ann am amháin agus chá rabh fhios aca caidé an rud asal.

Bhí cúigear fear ann am amhain agus cha rabh fhios aca caidé an rud asal. Chuaidh siad a luighe oidhche amhain agus mhuscail siad as a gcodladh agus mhothuigh siad trup agus d'iarr an t-athair ar na mic a ghabhail amach go bhfeicfeadh siad caidé bhí contráilte. Chuiadh na mic amach agus chán fhachaidh siad a dhath.
    D'éirigh an t-thair é fhéin annsin agus chuaidh sé amach agus chonnaic sé asal na sheasamh sa cruaic agus cha rabh fhios aige caidé a bhí ann.Sgairt se ar na mic a theacht go bhfeicfeadh siad an rud a bhí sa cruaic. Ó arsa an t-athair athair mór na ngeirrfiadhacha agus scaoil siad an asal bhocht.
    Fuair Seamus Mac Eacmarcaigh, an
    Séamus Mac Eacmarcaigh