Scoil: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal

Bhí fear ann am amháin darbh ainm Seán. Bhí cró beag tigh aige féin agus a mháthair.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    de Mhárta, 1938.
  2. Scéal

Bhí bean ann am amháin agus bhí mac amháin aici darbh ainm Paidí. Ba ghnáthach leis an mháthair a bheith ar shiubhal ag díol bainín.

Bhí bean ann am amháin agus bhí mac amháin aici darbh ainm Paidí. Ba ghnáthach leis an mhathair a bheith ar shiubhal ag díol bainín. Dubhairt Paidí go n-imtheochadh sé féin an lá seo agus d'imthigh sé leis. An chéad rud a casadh ar cloch agus chuir Paidí ceist uirthi rabh sí fuar agus ní thug an chloch freagar ar bith air. Chuir sé ceirt an dara uair agus ní thug an chloch freagar ar bith air. Smaoithigh sé go rabh sí go fuar agus nach rabh sí abálta labhairt agus (nach) chuir sé an bainín thart uirthi go cúramach agus phill sé arais na bhaile. Chuir an mhathair ceirt air cá rabh an t-airgead agus dubhairt sé nach bhfuair sé airgead ar bith. Dubhairt Paidí gur
    AT1600: The Fool as Murderer
    Pádraig Ó Earlaigh