School: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Donegal
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal

Bhí girrseach bheag ann uair amháin darbh ainm Máire agus fuair a máthair bás nuair a bhí sí na leanbh agus phós a h-athair arais.

Bhí girrseach bheag ann uair amháin darbh ainm Máire agus fuair a matháir bás nuair a bhí sí na leanbh agus phós a h-athair arais. Bhí beirt ingheanacha aici seo agus ní rabh meas ar bith aici ar Mháire. Ní thabharfaidh sí a dhath dó Máire le h-ithe acht cuid croicne na bpréataí agus chuireadh sí amach i bhuachailleacht caorach agus eallach gach lá ar Chnoc a bhí a's cionn an toighe. Gach lá thiocfadh caora dubh fhad léithi agus spréidheadh sí bráithlín gheal de achán seort bidhe faoi Mháire agus d'íosfadh sí a sáith agus nuair a racadh sí na baile bhéadh iongantas ar an leas-mhathair nuair nach mbéadh sí abálta a dhath a ithe. Lá amháin smaoitigh an leas-mhatháir go racadh sí amach go bhfeicfeadh
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes