Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

Nuair a bhí sé réidh arsa Peadar leis "Ta trí athchuinge le fághail agat agat anois."
    "Bhal," arsa Liam, "tá crann ubhall agam agus bíonn an t-aos óg ag tabhairt leo na n-ubhall. Tá mé ag iarraidh athchuinge, duine ar bith a leagfas a lámh air é bheith ceangailte go scaoilidh mise é. An dara ceann, duine ar bith a shuidhfeas ar mo chathaoir gan é bheith ábalta bogadh go leigidh mise ar siubhal é. An tríomhadh ceann, duine ar bith a rachas isteach ann mo bhocsa, é bheith istoigh go leigidh mise amach é."
    "Ta sin le fághail agat," arsa Peadar, "ach is olc a rinn tú gan aon cheann a iarraidh do d'anam."
    Nuair a d'imthigh Peadar cé tháinic isteach ach an diabhal agus é ag tarraingt slabhraidh iarainn 'na dhiaidh agus péire adharc air.
    "Tá do chuid ama shuas," ar' seisean le Liam. "Ó tharla gur dhíol tú thú fhéin liom-sa, tháinic mé fá do choinne anois."
    "Maith go leor," arsa Liam, "ach gabh amach
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)